De Top 10 meest gebruikte steensoorten voor binnen en buiten

De Top 10 meest gebruikte steensoorten voor binnen en buiten

Ook benieuwd naar de top 10 meest gebruikte steensoorten in en rond het huis?

Bij het plannen van een bouw- of renovatieproject, of je nu een keukenblad, vloer of buitenornament kiest, is de materiaalkeuze essentieel. De keuze van de juiste steen heeft een bepalende keuze op het uiterlijk en de duurzaamheid van het project. In deze blog beschrijven wij voor jou de top 10 meest gebruikte steensoorten voor binnen en buiten in Europa.

  1. Graniet: Een krachtpatser onder de natuurstenen, graniet staat bekend om zijn duurzaamheid en hittebestendigheid. Met zijn unieke en prachtige patronen is het een populaire keuze voor keukenbladen. Bovendien is het kras-bestendig, wat het ideaal maakt voor drukke keukens.Graniet Steen

  2. Marmer: Niets zegt luxe zoals marmer. Deze steen is favoriet voor vloeren en aanrechtbladen vanwege zijn tijdloze elegantie. Maar wees voorzichtig, want marmer is poreus en zachter dan graniet, waardoor het gevoeliger is voor vlekken en krassen.Marmeren vloer
  3. Kalksteen: Kalksteen voegt een rustieke touch toe aan elke buitenruimte. Het wordt vaak gebruikt voor ornamenten en bestrating, maar omdat het niet zo hard is als graniet of marmer, wordt het meestal niet gebruikt voor keukenbladen.
   Kalksteentrap

  4. Travertijn: Deze vorm van kalksteen heeft een uniek, gepot oppervlak dat zorgt voor een natuurlijke uitstraling met veel textuur. Het wordt vaak gebruikt voor vloeren en buiten betegeling.

  5. Kwartsiet: Met de duurzaamheid van graniet en de adering van marmer, wordt kwartsiet steeds populairder voor keukenbladen en vloeren. Het is een perfecte keuze voor diegenen die de uitstraling van marmer willen met de duurzaamheid van graniet.

  6. Leisteen: Dankzij zijn duurzaamheid en slipweerstand is leisteen een populaire keuze voor vloeren en buitenpaden. Bovendien heeft het een donkere, aardse uitstraling die past bij vele designstijlen.
   Donkerleisteen

  7. Zandsteen: Met zijn zachte textuur en veelzijdige kleuropties is zandsteen een favoriete keuze voor buitenornamenten. Het is gemakkelijk te bewerken, waardoor het ideaal is voor sculpturen en andere decoratieve stukken.

  8. Basalt: Voor buitenbestrating is basalt een sterke kandidaat. Het is een duurzame en donkere steen met een strakke uitstraling, wat het perfect maakt voor moderne ontwerpen.

  9. Porfier: Deze extreem sterke en duurzame stollingsgesteente is ideaal voor buitenruimtes waar veel mensen lopen. Het is een robuuste steensoort en heeft een unieke uitstraling. Daarom is het een populaire keuze voor openbare ruimtes en grote projecten zoals paden.

  10. Speksteen en Quartz: Laatste, maar daarom niet minder belangrijk, is er nog Speksteen en Kwarts, beide uitstekende keuzes voor keukenbladen. Speksteen is hitte- en vlek-bestendig. Quartz of composiet is een door mens gemaakt product van gemalen kwarts en bindmiddel

Verder zijn er nog heel veel andere soorten steen te benoemen zoals

   1. Onyx: Dit is een prachtige, doorschijnende steen die vaak wordt gebruikt voor keukenbladen en badkamerdecoratie. Het heeft een glad, glanzend oppervlak en kan in verschillende kleuren voorkomen.

   2. Terrazzo: Terrazzo is een composietmateriaal dat wordt gemaakt door marmer, kwarts, graniet, glas of andere geschikte chips te combineren met een binder. Het is duurzaam en veelzijdig en wordt vaak gebruikt voor vloeren en wandbekleding.

   3. Keramische tegels: Hoewel technisch gezien geen natuursteen, worden keramische tegels vaak gebruikt voor vloeren en muren in keukens en badkamers vanwege hun duurzaamheid en waterbestendigheid.

   4. Porselein: Porseleinen tegels zijn gemaakt van fijne klei en andere mineralen en zijn extreem duurzaam en waterbestendig. Ze worden vaak gebruikt voor vloeren en muren in keukens en badkamers.

   5. Dolomiet: Dolomiet is een soort kalksteen die vaak wordt gebruikt voor keukenbladen en vloeren. Het is minder poreus dan marmer, wat het een goede keuze maakt voor gebieden die veel gebruik zien.

   6. Glasmozaïek: Hoewel geen natuursteen, wordt glasmozaïek vaak gebruikt als een aanvulling op andere steensoorten. Het kan worden gebruikt om unieke patronen en ontwerpen te creëren op muren en vloeren.

   7. Semi-precious Stone: Voor een echt luxueuze uitstraling worden soms halfedelstenen gebruikt voor keukenbladen en andere oppervlakken. Voorbeelden zijn agaat, amethist en kwarts.

   8. Beton: Beton is een veelzijdig en duurzaam materiaal dat zowel binnen- als buitenshuis wordt gebruikt. Binnen kan het gebruikt worden voor vloeren en aanrechtbladen. Het voordeel van beton is dat het kan worden geverfd, gebeitst, gepolijst of gestempeld om verschillende texturen en kleuren te krijgen, waardoor het een zeer aanpasbaar materiaal is. Het is echter wel vatbaar voor krassen en kan in de loop van de tijd verkleuren als het niet goed wordt verzegeld.

   9. Blauwsteen: Ook bekend als Belgische hardsteen of Petit Granit, is blauwsteen een soort kalksteen die bekend staat om zijn diepe, donkere kleur, bijna blauwzwart, met fossielen die zichtbaar zijn op het oppervlak. Blauwsteen is populair voor gebruik in vloeren, bestrating, gevelbekleding, en keuken- en badkamerbladen. Het is een duurzaam materiaal, maar het is ook relatief zacht vergeleken met andere steensoorten zoals graniet, en kan dus gevoelig zijn voor krassen en zuren. Daarom moet het goed worden verzegd om vlekken en verkleuring te voorkomen.

Elk van deze materialen heeft unieke eigenschappen die het geschikt maken voor specifieke toepassingen, dus het is belangrijk om je behoeften en budget te overwegen bij het kiezen van de juiste steen voor jouw project.

Het is goed om te weten dat ook steen aandacht en onderhoud nodig heeft, mits je de steen schoon wilt houden en bv algen vrij. Dat kan eenvoudig door het gebruik van Lithofin producten zoals een ALLEX.

En voor een glanzend schoon keukenblad adviseren wij de easyclean van Lithofin

 

 

Terug naar blog